Tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja

Dne 30.3.2022 so se občinski redarji Medobčinskega redarstva, ki deluje v okviru Skupne občinske uprave udeležili tečaja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Vsebina tečaja je bila :

  • moralno etična odgovornost posameznika, da pomaga in pravilno ukrepa,
  • kako poskrbeti za lastno varnost,
  • pomen klica na številko 112,
  • temeljni postopki oživljanja,
  • kako ravnati  v primeru nezavesti osebe, ki ji pomagamo.

Tečaj je potekal ob uporabi sodobnih didaktičnih orodij in pripomočkov ter s prikazom praktičnih vaj, temeljnih postopkov oživjanja ter prikazom uporabe AED (avtomatski zunanji defibrilator).

V luči ohranjanja dobrega sodelovanja z MO Maribor je  tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja  izvedlo Območno združenje Maribor – Rdeči križ  brezplačno.

Medobčinski redarji so s svojimi vozili dnevno prisotni v vseh 18 občinah, ki so soustanoviteljice Skupne občinske uprave, zato so se v letu 2022 z defibrilatorji začela opremljati  vsa službena vozila.  Na terenu prisotni redarji, bodo tako lahko nudili potrebno pomoč, ne glede na to s katerim vozilom bodo opravljali  svoje naloge

Javni lekarniški zavod Mariborske lekarne Maribor se je  odzval prošnji Medobčinskega redarstva in v marcu 2022 že doniral prvi prenosni defibrilator, do konca leta 2022 bo doniral še dva defibrilatorja in naslednje še leto dva.