Deaktivacija 250 kilogramske bombe

Ta konec tedna je na Teznem potekala obsežna akcija deaktivacije 250 kilogramske bombe iz druge svetovne vojne, ki je bila najdena med izvajanjem gradbenih del. Intenzivne priprave so se sicer pričele že pred velikonočnimi prazniki, ko je bila bomba najdena, akcija pa se je uspešno zaključila v nedeljo, 7. aprila 2024.

Ob 8. uri se je pričela evakuacija oseb območja v radiu 400 m od najdišča bombe. Za vse osebe, ki niso imele možnosti, da v času odstranitve bombe ostanejo pri sorodnikih, prijateljih ali znancih, je bila zagotovljena namestitev na lokaciji Mestne četrti Tezno, Panonska ulica 12, vendar se je izkazalo, da so vsi prebivalci čas deaktivacije preživeli pri sorodnikih, prijateljih ali znancih. Na območju evakuacije sicer živi 50 oseb.

Ob 8. uri so se zaprle tudi vse ceste, ki vodijo do kritičnega območja. Za osebe živeče v radiu od 400 do 600 m od najdišča pa je  v času trajanja odstranitve bombe, po sproženju signala za nevarnost do preklica, veljalo prepovedano zadrževanje na prostem.

Po sireni, ki je ob 10. uri z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost naznanila pričetek akcije, se je v manj kot eni uri, ob 10.55, glavni del intervencije zaključil.

Pirotehnika Aljaž Leban (tehnično operativni vodja državne enote NUS) in Karl Marko , član mariborske enote in hkrati tudi(najstarejši član enote sta z odstranitvijo dveh mehanskih vžigalnikov deaktivirala 250 kg bombo iz druge svetovne vojne. Bombo je pirotehnikom tako uspelo onesposobiti že v prvi fazi. Če se to ne bi zgodilo bi morali akcijo nadaljevati z nevtralizacijo in uničenjem bombe na lokaciji.

V nedeljski akciji je sodelovalo več kot 150 oseb. Ob pripadnikih državne enote NUS, še 70 gasilcev Javne gasilske službe MOM, Civilna zaščita Mestne občine Maribor, Civilna zaščita Vzhodne Štajerske, Policijska uprava Maribor, Nujna medicinska pomoč Maribor, redarska služba MOM, Rdeči križ Slovenije – OZ Maribor, Slovenske železnice, Nigrad, Plinarna Maribor, Plinovodi ter Civilna zaščita in gasilci Občine Hoče – Slivnica.